Feestdagen 2022 in België

Overzicht van de wettelijke feestdagen en vrije dagen in België in 2022 met datum, dag en weeknummer

Feestdagen 2022 en vrije dagen 2022

Feestdag Datum Dag Week
Nieuwjaar 1-1-22 zaterdag 52
Paasmaandag 18-4-22 maandag 16
Dag van de Arbeid 1-5-22 zondag 17
Hemelvaart 26-5-22 donderdag 21
Pinkstermaandag 6-6-22 maandag 23
Nationale feestdag 21-7-22 donderdag 29
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart 15-8-22 maandag 33
Allerheiligen 1-11-22 dinsdag 44
Wapenstilstand 11-11-22 vrijdag 45
Kerstmis 25-12-22 zondag 51

Let op: Niet iedereen zal op bovenstaande officiële feestdagen ook echt een vrije dag hebben, informeer altijd bij je werkgever

Tip Bekijk hier het overzicht van alle weeknummers in 2022.


Algemene verlofdagen België en Vlaanderen 2022

Feestdagen België en Vlaanderen 2022

In België kennen we tien wettelijke feestdagen. De kans is groot dat je op deze dagen lekker vrij bent, het zijn namelijk algemene verlofdagen. Mocht een dergelijke verlofdag op een zondag vallen dan zul je hier waarschijnlijk een compensatiedag voor krijgen. En als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt is de kans groot dat je op de maandag ervoor of de vrijdag erna een brugdag krijgt. Dit is in Vlaanderen een vrije dag tussen een bestaande feestdag en het weekend. Hemelvaart valt bijvoorbeeld elk jaar op een donderdag en veel bedrijven maken van de vrijdag erop een brugdag zodat het personeel een lekker lang weekend heeft.


Extra verlofdagen en Gemeenschapsfeestdagen voor ambtenaren

Ben je ambtenaar? Dan is de kans groot dat je naast bovenstaande vrije dagen ook op de volgende dagen niet aan het werkt hoeft. Deze verlofdagen zijn voor ambtenaren eventueel uitgebreid met:

  • Allerzielen op 2 november 2022
  • Koningsdag op 15 november 2022
  • Tweede kerstdag op 26 december 2022

En afhankelijk van de gemeenschap waar je als ambtenaar in woont kun je ook vrij zijn op één van deze Gemeenschapsfeestdagen:

  • Feestdag van Vlaanderen op 11 juli 2022
  • Dag van de Franse Gemeenschap op 27 september 2022
  • Dag van de Duitstalige Gemeenschap op 15 november 2022

Informeer goed naar je vrije dagen, brugdagen en compensatiedagen

Op bovenstaande wettelijke feestdagen is het in België verboden om te werken, maar natuurlijk kan niet iedereen op deze dagen vrij zijn. Het is een beetje afhankelijk van de sector waar je in werkt. Veel mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken zullen toch echt aan de slag moeten. Informeer daarom altijd goed bij het bedrijf waar je werkt of de school waar je naartoe gaat of je ook daadwerkelijk vrij bent en of er verlof- of compensatiedagen op de planning staan.


Overige bijzondere (feest)dagen in België

Waarschijnlijk ben je wel bekend met dagen zoals Hemelvaart en Kerst, maar in België kennen we natuurlijk nog veel meer speciale dagen. Denk dan aan dagen die speciaal in het leven zijn geroepen om een bijzonder iemand zoals je vader of moeder in het zonnetje te zetten of bijzondere dagen die over zijn genomen uit andere landen of culturen. Veel van onze landgenoten zijn moslim en vieren elk jaar uitgebreid populaire islamitische feestdagen. Net zoals Moederdag zijn de data waarop Ramadan en Suikerfeest in 2022 worden gevierd hetzelfde als in Nederland. Ook de data van Carnaval komen grotendeels overeen met die in Nederland, alleen kunnen deze data in België wel van plaats tot plaats verschillen.

De datum van vaderdag 2022 in België hebben we wel apart op deze site vermeld, in ons land wordt vaderdag namelijk op de tweede zondag van juni gevierd. In Nederland zijn de vaders pas op de derde zondag van juni aan de beurt. Voor jouw gemak hebben we ook de dagen van zomeruur en winteruur 2022 op deze site vermeld, zodat je niet vergeet je klok te verzetten.

Heb je trouwens zin om er tijdens deze vrije dagen een dagje op uit te gaan met je vrienden of familie? Denk er dan eens over na om een leuk dagje weg in Nederland te doen! Op de site van Recron vind je de leukste ideeën voor een dagje uit in Nederland!

Deel via Facebook, Twitter of Email
© belgieschoolvakanties.be / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter