Bouwverlof 2024 in België

Handig en overzichtelijk weergegeven per arrondissement en provincie. Inclusief de data van de hoofdvakantie, inhaalrustdagen, snipperdagen en vervangende feestdagen.

Bouwverlof 2024

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer het bouwverlof in 2024 is. Meestal worden deze in september bekendgemaakt. De rustdagen en vervangingen feestdagen zijn al wel inzichtelijk. Ga je een vakantie plannen? Raadpleeg dan alvast wel onderstaande data van de zomervakantie 2024 in België.

Rustdagen/feestdagen 2024 in de bouw

Bekijk het complete overzicht van de wettelijke feestdagen en vrije dagen in België in 2024 met datum, dag en weeknummer.


Inhaalrustdagen 2024 in de bouw

  • dinsdag 2, woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 januari
  • dinsdag 2 april
  • vrijdag 10 mei
  • maandag 23, dinsdag 24, donderdag 26, vrijdag 27, maandag 30 en dinsdag 31 december
Vervanging feestdag
  • De feestdag van zondag 21 juli 2024 wordt verplicht vervangen door vrijdag 16 augustus 2024

Zomervakantie 2024

Regio Van Tot Week
Vlaanderen 1-7-2024 31-8-2024 27 t/m 35
Wallonië-Brussel Nog niet bekend

Bouwverlof verschilt in België per regio

Bouwverlof 2024

Het bouwverlof is een periode van 3 weken in het hoogseizoen waarin de meeste bedrijven en bouwbedrijven gesloten zullen zijn. In België verschillen de data per regio. Er worden per regio afspraken gemaakt door werkgevers- en werknemersorganisaties. Bedrijven zijn niet verplicht om deze data te hanteren, dus controleer altijd goed bij je werkgever wanneer je echt vakantie hebt. Wil je een vakantie plannen buiten het hoogseizoen? Bekijk dan ook de data van de zomervakantie 2024 in België!


Bouwverlof is niet verplicht

De genoemde data zijn niet verplicht, je hebt dus niet wettelijk recht op deze vrije dagen en bouwbedrijven mogen van deze afspraken afwijken. Meestal worden de aanbevelingen van werknemers- en werkgeversorganisaties wel gehanteerd, maar voor sommige bouwbedrijven kan het handig zijn om juist in de zomerperiode bestaande klussen af te ronden of juist in die periode op te pakken omdat het dan rustiger is. Ondanks dat de meeste bouwbedrijven de adviesdata hanteren is het wel verstandig om altijd goed bij je werkgever te informeren of je daadwerkelijk vrij bent.


Waarom is er bouwverlof?

Het is vooral in het leven geroepen om de planning en levering bij bouwbedrijven te ondersteunen. In de bouw heb je te maken met leveranciers, aannemers, timmerlieden, elektriciens, etc. die allemaal van elkaar afhankelijk zijn. Ze werken samen aan projecten en het is daarom handig dat ze ongeveer in dezelfde periode vrij zijn of van elkaar weten wanneer ze hun werkzaamheden stil gaan leggen.


Bouwvak 2024 in Nederland

Ook onze buren in Nederland kennen een periode die vergelijkbaar is met het bouwverlof: de bouwvak. Dit is een vakantie van 3 weken die net als in België per regio verschilt. Ook in Nederland worden er alleen adviesdata afgegeven, maar het is over het algemeen wel de drukste en duurste periode van het jaar om op vakantie te gaan. Probeer bij het plannen van je vakantie daarom ook rekening te houden met de data van de bouwvak 2024 in Nederland.

Deel via Facebook, Twitter of Email
© belgieschoolvakanties.be / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter