Feestdagen 2025 in België

Overzicht van de wettelijke feestdagen en vrije dagen in België in 2025 met datum, dag en weeknummer

Feestdagen 2025 en vrije dagen 2025

Feestdag Datum Dag Week
Nieuwjaar 1-1-25 woensdag 1
Paasmaandag 21-4-25 maandag 17
Dag van de Arbeid 1-5-25 donderdag 18
Hemelvaart 29-5-25 donderdag 22
Pinkstermaandag 9-6-25 maandag 24
Nationale feestdag 21-7-25 maandag 30
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart 15-8-25 vrijdag 33
Allerheiligen 1-11-25 zaterdag 44
Wapenstilstand 11-11-25 dinsdag 46
Kerstmis 25-12-25 donderdag 52

Let op: Niet iedereen zal op bovenstaande officiële feestdagen ook echt een vrije dag hebben, informeer altijd bij je werkgever

Tip Bekijk hier het overzicht van alle weeknummers in 2025.


Algemene verlofdagen België en Vlaanderen 2025

Feestdagen België en Vlaanderen 2025

In België kennen we tien wettelijke feestdagen. De kans is groot dat je op deze dagen lekker vrij bent, het zijn namelijk algemene verlofdagen. Mocht een dergelijke verlofdag op een zondag vallen dan zul je hier waarschijnlijk een compensatiedag voor krijgen. En als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt is de kans groot dat je op de maandag ervoor of de vrijdag erna een brugdag krijgt. Dit is in Vlaanderen een vrije dag tussen een bestaande feestdag en het weekend. Hemelvaart valt bijvoorbeeld elk jaar op een donderdag en veel bedrijven maken van de vrijdag erop een brugdag zodat het personeel een lekker lang weekend heeft.


Extra verlofdagen en Gemeenschapsfeestdagen voor ambtenaren

Ben je ambtenaar? Dan is de kans groot dat je naast bovenstaande vrije dagen ook op de volgende dagen niet aan het werkt hoeft. Deze verlofdagen zijn voor ambtenaren eventueel uitgebreid met:

  • Allerzielen op 2 november 2025
  • Koningsdag op 15 november 2025
  • Tweede kerstdag op 26 december 2025

En afhankelijk van de gemeenschap waar je als ambtenaar in woont kun je ook vrij zijn op één van deze Gemeenschapsfeestdagen:

  • Feestdag van Vlaanderen op 11 juli 2025
  • Dag van de Franse Gemeenschap op 27 september 2025
  • Dag van de Duitstalige Gemeenschap op 15 november 2025

Informeer goed naar je vrije dagen, brugdagen en compensatiedagen

Op bovenstaande wettelijke feestdagen is het in België verboden om te werken, maar natuurlijk kan niet iedereen op deze dagen vrij zijn. Het is een beetje afhankelijk van de sector waar je in werkt. Veel mensen die bijvoorbeeld in de zorg werken zullen toch echt aan de slag moeten. Informeer daarom altijd goed bij het bedrijf waar je werkt of de school waar je naartoe gaat of je ook daadwerkelijk vrij bent en of er verlof- of compensatiedagen op de planning staan.


Overige bijzondere (feest)dagen in België

Waarschijnlijk ben je wel bekend met dagen zoals Hemelvaart en Kerst, maar in België kennen we natuurlijk nog veel meer speciale dagen. Denk dan aan dagen die speciaal in het leven zijn geroepen om een bijzonder iemand zoals je vader of moeder in het zonnetje te zetten of bijzondere dagen die over zijn genomen uit andere landen of culturen. Veel van onze landgenoten zijn moslim en vieren elk jaar uitgebreid populaire islamitische feestdagen. Net zoals Moederdag zijn de data waarop Ramadan en Suikerfeest in 2025 worden gevierd hetzelfde als in Nederland. Ook de data van Carnaval komen grotendeels overeen met die in Nederland, alleen kunnen deze data in België wel van plaats tot plaats verschillen.

De datum van vaderdag 2025 in België hebben we wel apart op deze site vermeld, in ons land wordt vaderdag namelijk op de tweede zondag van juni gevierd. In Nederland zijn de vaders pas op de derde zondag van juni aan de beurt. Voor jouw gemak hebben we ook de dagen van zomeruur en winteruur 2025 op deze site vermeld, zodat je niet vergeet je klok te verzetten.

Deel via Facebook, Twitter of Email
© belgieschoolvakanties.be / privacy, cookies en disclaimer
Volg ons op Twitter